Jakie owoce i warzywa jeść latem? - Juice Drinkers

Jakie owoce i warzywa jeść latem?

Jakie owoce i warzywa jeść latem

Lato to nasza ulubiona pora roku, ponieważ okres ten sprzyja kształtowaniu dobrych nawyków w odżywianiu, a rezultaty detoksu sokowego cold press są dużo łatwiejsze i przyjemniejsze w utrzymaniu. W naszym nowym artykule przeczytacie, jakie owoce i warzywa jeść latem. Szczególnie po oczyszczaniu.

Marchew

Podstawa letniej diety. Z uwagi na wysoką zawartość beta-karotenu, czyli prowitaminy A, zaleca codzienne spożywanie świeżego soku z marchwi oraz stosowanie świeżej marchwi jako składnika sałatek i surówek. Spożywanie marchwii to najlepsza naturalna ochrona przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Marchew zawiera 1656 µg ekwiwalentu witaminy A w 100g. Standardowe dzienne zapotrzebowanie do ok. 900 µg. Jest moc!

Seler naciowy

Niewielu zdaje sobie z tego sprawę, ale seler naciowy w zależności o pory roku może zawierać nawet dwukrotnie więcej witaminy C w 100 g niż cytrusy. Jeśli dużo się opalasz, potrzebujesz ochrony przed wolnymi rodnikami, a witamina C to najważniejszy antyoksydant w codziennej diecie. Sięganie po seler naciowy, szczególnie pod postacią soku, to również świetny sposób na uzupełnienie minerałów w upalne dni: potasu, magnezu, fosforu czy sodu.

Borówka amerykańska

Dietetycy na całym świecie zakochali się w borówce amerykańskiej ze względu na jej właściwości oraz… popularność! Wszyscy uwielbiają zajadać borówkę amerykańską, często nawet nie zdając sobie sprawy z tego, jak wielką wyświadczają sobie przysługę. Właściwości zdrowotne borówki są wprost niespotykane. Borówka jest pomocna w profilaktyce nowotworowej, dobrze wpływa na wzrok i układ pokarmowy, poprawia pracę serca i spowalnia procesy starzenia… Jakieś pytania?

Maliny

Sezon na świeże maliny trwa w najlepsze, wprost trudno to przegapić. Maliny bardzo często uprawiane są przez działkowców i niewielkich producentów. Jeśli uda Ci się natrafić na produkt z tego typu zbiorów, bierz w ciemno. Ta cudowna roślina zawiera całe bogactwo witamin: w tym witaminę C, witaminę E, witaminę B1, witaminę B2, witaminę B6, a także wapń, fosfor i magnez.

Czerwona porzeczka

Hit polskich straganów. Zawarta w nich witamina C pobudza skórę do produkcji kolagenu, hamuje pękanie naczynek i wysuszanie skóry, tym samym opóźniając proces starzenia. Są niskokaloryczne, a z uwagi na kwaskowaty smak można ją wykorzystać jako orzeźwiający dodatek do porannego musli z jogurtem naturalnym.

Agrest

Najlepszy agrest występuje na przełomie lipca i sierpnia. Rewelacyjnie nadaje się do koktajli i smoothies, nadając im charakterystyczną strukturę. Cenimy go przede wszystkim za wysoką zawartość witaminy C, o której – jak wiemy – trzeba pamietać w kontekście walki z wolnymi rodnikami.

Pomidory

Znakomite źródło minerałów, których ubytki należy na bieżąco uzupełniać szczególnie w upalne dni. Pomidory zawierają przede wszystkim potas, a także sód, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, cynk i jod. Warto również zwrócić uwagę na likopen – skuteczny przeciwutleniacz, który – co ciekawe – uwalnia się podczas obróbki termicznej owocu, dzięki czemu najwięcej znajdziemy go w przetworach, np. keczupie.

Oczywiście sezonowych warzyw i owoców występujących na przełomie lipca i sierpnia jest znacznie więcej. Wymienić należy również koper włoski – z którym łatwo pokryjesz dzienne zapotrzebowanie na witaminę C oraz potas i witaminę B, gruszki i jabłka – których zbiory przypadają właśnie na lipiec.

Teraz już wiesz, jakie owoce i warzywa jeść latem. Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *