Właściwości jarmużu to temat rzeka. Nie bez powodu od lat uchodzi on za polski superfood i zaleca się stosowanie go w codziennej diecie. Niemniej jednak, gdy chcemy ugotować coś ciekawego z jego liśćmi, wciąż trudno znaleźć odpowiednie przepisy. Jarmuż w wersji sokowej dostarcza ci skondensowaną porcję tego, co tak trudno przygotować tradycyjną metodą. Jeśli chcesz czerpać z jego właściwości – dieta sokowa Ekstremalnie Zielona to świetny pomysł.
Właściwości zdrowotne jarmużu
Jarmuż, podobnie jak inne rośliny z rodziny Brassica, zawiera prozdrowotne związki fitochemiczne, sulforafan i indolo-3-karbinol, które chronią przed rakiem prostaty i okrężnicy. Dlatego jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie o związek, jaki mają między sobą jarmuż a nowotwory, odpowiedź może być tylko jedna. Jarmuż chroni przed nimi.
Di-indolilometan (DIM), metabolit indolo-3-karbinolu, jest skutecznym immunomodulatorem, środkiem przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym.
Jarmuż jest bardzo bogatym źródłem ß-karotenu, luteiny i zeaksantyny. Te flawonoidy mają silne działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Przypominamy, że β-karoten przekształca się w organizmie człowieka w witaminę A.
Zeaksantyna, ważny karotenoid w diecie, jest selektywnie wchłaniana do plamki żółtej siatkówki, gdzie uważa się, że zapewnia antyoksydacyjne i ochronne funkcje filtrowania światła. W ten sposób pomaga zapobiegać odwarstwieniu siatkówki i zapewnia ochronę przed związaną z wiekiem chorobą zwyrodnieniową plamki żółtej.
Świeże liście są również bogate w polifenolowe związki przeciwutleniające, flawony, takie jak apigenina i flawonole, takie jak izoramnetyna, kempferol, kwercetyna. Wiele osób uważa, że właściwości jarmużu opierają się głównie na występowaniu w nim tych właśnie związków.
Jest doskonałym źródłem witaminy K; 100 g zapewnia około 312% zalecanego spożycia. Witamina K przyczynia się do utrzymania kości w dobrym stanie. Odpowiednie poziomy witaminy K w diecie pomagają również ograniczyć uszkodzenia neuronów w mózgu.
100 g świeżych liści zawiera 156% dziennego zalecanego poziomu witaminy C. Przypominamy, że witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga organizmowi rozwijać odporność na czynniki zakaźne i usuwać szkodliwe wolne rodniki tlenowe.
Jarmuż zawiera również witaminy z grupy B, takie jak niacyna, witamina B-6 (pirydoksyna), tiamina, kwas pantotenowy itp.; niezbędny do metabolizmu substratów w organizmie.
Jest również bogatym źródłem minerałów, takich jak miedź, wapń, sód, potas, żelazo, mangan i fosfor. Potas jest ważnym składnikiem płynów komórkowych i ustrojowych, który pomaga kontrolować tętno i ciśnienie krwi poprzez przeciwdziałanie działaniu sodu. Żelazo jest niezbędne w procesie tworzenia czerwonych krwinek.
Składniki odżywcze w jarmużu zapewniają ochronę przed niedoborem witaminy A, osteoporozą, anemią z niedoboru żelaza i uważa się, że chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi oraz rakiem okrężnicy i prostaty.
Co ciekawe, jarmuż możesz hodować również we własnym ogrodzie. Przeczytasz o tym na stronach sklepów ogrodniczych, porady daje chociażby Castorama w jednym ze swoich artykułów.
Dieta z jarmużem – którą zamówić
Jeśli przemawiają do Ciebie właściwości zdrowotne jarmużu – polecamy w szczególności Detoks Sokowy Ekstremalnie Zielony, gdzie poza tą konkretną rośliną znajdziesz również wiele innych zielonych warzyw, takich jak kapusta, brokuł, bazylia, jak również spirulina, matcha, a nawet olej CBD.
Jeśli to twój pierwszy detoks, koniecznie przeczytaj nasz artykuł na ten temat!